Ahududu verimi nasıl artar?
İyi güneş ışığı meyve kalitesini ve üretkenliğini de artırır. Ahududuların çiçeklenme ve meyve verme döneminde, yoğun ve uzun süreli yağışlar ve dolu fırtınaları zararlıdır. Ahududu yetiştiriciliği; organik madde açısından zengin, derin, geçirgen, hafif ve orta yapılı, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda başarıyla yapılır.
Ahududu çok su ister mi?
Ahududu bitkileri genellikle ılıman iklim koşullarını tercih eder. İyi bir ahududu yetiştiriciliği için yıllık yağış miktarı 800 ila 1200 mm arasında olmalıdır. Ancak ahududular kuraklığa da dayanıklıdır, ancak uzun süreli kuraklık dönemleri üretkenlik üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Ahududu hangi gübreyi sever?
Ahududuların yetiştirildiği toprağın organik madde açısından zengin, iyi drene edilmiş, hafif ila orta kıvamda ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması önemlidir. Ancak ahududu ağaçları iyi drene edilmiş, oldukça yapılandırılmış topraklara da uyum sağlayabilir.
Ahududu hangi şartlarda yetişir?
Ahududu yetiştiriciliği; Derin, geçirgen, hafif veya orta yapılı, su tutma kapasitesi yüksek, hafif asidik veya nötr, organik maddece zengin topraklarda başarıyla yapılır. Sürekli toprak nemi sağlanmalıdır. Çok kireçli ve tuzlu topraklar uygun değildir. Toprak derinliği en az 1 m olmalıdır.
Ahududu ne sıklıkla sulanır?
Ahududu yetiştirirken, toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Yağış yetersizse, sulama ihmal edilmemelidir. Aşırı sulama kök hastalıklarına ve ölüme yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Sulama için damla sulama yöntemini tercih edin.
Ahududu güneş sever mi?
Ahududu yani ahududu, doğada kendiliğinden yetişen, özellikle ormanlık alanlarda yaygın olan ve bu nedenle orman meyveleri arasında sıkça adı geçen bir bitkidir. Soğuk kışları ve yazın nispeten serin, nemli ve güneşli alanları seven bir bitkidir.
Ahududu ne sever?
Ahududular genellikle yeterli toprak nemi olan güneşli, korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Ahududular genellikle soğuk ve ılıman iklimleri sever. Ancak bazı türler sıcak ılıman iklimlerde de yaşayabilir.
Ahududu ne kadar sürede meyve verir?
VERİM – HASAT Daha sonra meyve veren çeşitler için hasat Ağustos ayında başlar ve Eylül ayının sonuna kadar sürer. Ahududu meyveleri çiçeklenmeden 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna ulaşır. Hasat her 2-3 günde bir sabahın erken saatlerinde gerçekleşir.
Ahududu hangi aylarda dikilir?
Ahududu fidanları genellikle sonbaharda ekilir. Ahududu fidanı dikimi için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır.
Ahududu ne zaman çiçek açar?
Hasat mevsimi Haziran ayının 3. haftasında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Çiçeklenme Mart ayından Mayıs ayına kadar sürer, çiçekler beyazdır ve hoş bir kokuya sahiptir. Borulu meyve fideleri ne zaman ekilmelidir?
Ahududu neden kurur?
Meyve verme döneminde, enfekte dallardaki yapraklar ve çiçekler zayıf gelişir, solar ve kurur. Meyveler doğrudan etkilenmese de, erken renk değiştirir, kahverengiye döner ve kurur. Hastalık yağmur, rüzgar, böcekler ve budama aletleri ile bulaşır.
Meyve gözü oluşumu için hangi gübre kullanılır?
Geleneksel sulama ile sulanan ağaçların tepelerine, azot içermeyen veya çok az azot içeren fosfor ve potasyum gübreleri uygulamak akıllıca olacaktır. Uygulanan gübreler, köklere zarar vermeyecek kadar derin karıştırılmalı ve sulama arkadan yapılmalıdır.
Ahududu ve frambuaz aynı mı?
Faydalı etkileri sayesinde ahududu en popüler meyvelerden biridir. Yaz ve sonbahar meyvelerinden biri olan ahududuya ahududu da denir. Ahududu (Rubus idaeus), Rosaceae familyasından, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgü meyve veren bir bitki türüdür. Kırmızı, parlak ve tatlı meyveleriyle bilinir.
Böğürtlen bakımı nasıl yapılır?
Böğürtlenin yan tarafında sürgünlerin gelişmesi için bitkinin üst kısmındaki sürgünlerin budanması gerekir. Bitki kuru veya çok ıslak toprağı sevmez. Topraktaki su miktarı iyi ayarlanmalıdır. Düzenli sulama ile bitkinin verimliliğinde artış sağlanabilir.
Ahududu fidanı ne kadar büyür?
Ahududu fidanları genellikle 50-100 cm uzunluğunda sevk edilir. Bu yükseklik aralığı mevsime göre artabilir veya azalabilir.
1 dönüm araziden ne kadar ahududu çıkar?
Kırmızı ahududu kök filizleri ve kök çelikleri doku kültürü ile; siyah ve mor ahududular üstten daldırma, yaprak tomurcuğu çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılır. Bir dekardan 1000-25000 kg meyve elde edilebilir. Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır.
1 dönüme kaç ahududu dikilir?
Suladıktan sonra yanına bir destek çubuğu bağlayıp fidanı çubukla birbirine bağlayın. Dikim mesafesi 2 x 4 metre olup dekara 125 adet fidan dikilebilir.
Ahududu ne zaman çiçek açar?
Hasat mevsimi Haziran ayının 3. haftasında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Çiçeklenme Mart ayından Mayıs ayına kadar sürer, çiçekler beyazdır ve hoş bir kokuya sahiptir. Borulu meyve fideleri ne zaman ekilmelidir?
Böğürtlen suyu sever mi?
Sulama, sürekli toprak nemi gerektiren böğürtlen bitkileri için önemli bir konudur. Yağışın yeterli olmadığı dönemlerde sulama zorunlu olmalıdır. Özellikle hasat döneminde daha fazla sulama gerekir.