Kelimenin kökeni nedir?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Etimoloji kelimesi ne demek?
Etimoloji, “köken bilimi, köken bilgisi” anlamına gelir. Fransızca aracılığıyla dilimize giren etimoloji kelimesinin yapısı, Yunanca etimo(n) + logos’a dayanmaktadır.
Aşırı Türkçe mi?
extreme – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe asru “çok, çok iyi, son derece” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe aş- “geçmek” fiilinden Eski Türkçe eki +(g)ArU ile türemiştir.
Fazla kelimesi Türkçe mi?
Arapça fḍl kökünden gelen ve “ölçüsüz, fazla, fazladan” anlamına gelen faḍla(t) فضلة kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, faˁla(t) ölçüsünde Arapça faḍala فَضَلَ “artırdı, aştı, çok oldu, çoktu, üstündü” fiilinin ism-i merre’sidir.
Efendi dilimize hangi dil?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Çöpçatan nereden gelir?
Çöpçatan – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuz) fiilinden türemiştir – “biraraya getirmek, birleştirmek (geçişli fiil)”.
Maydanoz Türkçeye hangi dilden geçmiştir?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Lahana hangi dilden Türkçeye geçti?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Çok kelimesi nereden gelir?
Dolayısıyla çoğul kelimesinin, Uygur metinlerinde “vurmak, saldırmak” anlamına gelen, ancak Karahanlılar döneminde “sürü halinde bulunmak” anlamına gelen ço- fiilinden türediği söylenebilir. Eski Türkçede, ço- fiiline sıfat eki -(O)k (OTWF: 224) eklenerek “toplu, bol, bereketli” anlamı verilmiştir.
Çabuk kelimesi Türkçe mi?
hızlı – Nişanyan Sözlüğü. Farsça çābuk چابک “hızlı, çabuk” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça çābuk veya çāpuk kelimesinden türemiştir.
Sağlam Türkçe mi?
solid – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe şla- “güçlendirmek” fiilinden, Türkçe-Türkçe +Im ekiyle türemiştir.
Türkiye’nin en büyük kelimesi nedir?
Türkçe’nin en uzun sözcüğü popüler kültürde 70 harfli “başarısız, sanki sen de onlardan biriymişsin gibi yeniden üretemeyiz” sözcüğü olarak geçer. Türkçe teknik olarak eklemeli bir dil olduğundan, sonsuz sayıda harften oluşan sözcükler oluşturmak mümkündür.
Sarı hangi dilden gelir?
Eski Türkçe sarġ “soluk renk, sarı” kelimesinden türemiştir. Moğolca Sira’ya bakınız “sarı renk, safra, öd” anlamına gelir. Türkiye Türkçesi’nde Saz benizli ifadesindeki saz aynı kelimenin farklı telaffuzudur.
Büyük Türkçe kökenli mi?
büyük – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bedük, “büyük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe bedü – “büyümek” fiilinden ve Eski Türkçe +Uk ekinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Türk kelimesinin kökeni Türkçe mi?
Vambery’e göre “Türk”, Türkçe “derivek” kelimesinden türemiştir ve “türe”, “töre” kelimeleriyle de ilişkilidir ve “yaratık” anlamına gelir. “Törük” kelimesinde “ö” sesi zamanla “ü”ye dönüşür. Kelime “yiwu” biçimini almıştır.
Türkçe dilinin kökü nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.