Fide dikiminden sonra ne yapılır?
4- Dikimden hemen sonra su verilmeli ve toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerektiğinde su dolu tepsilere konulmalı ve toprak suyu emdikten sonra tepsilerden çıkarılarak fazla suyun süzülmesi sağlanmalıdır.
Fidelerin çabuk büyümesi için ne yapmalı?
Fidelere 4/15 oranında gübre vermeniz daha dayanıklı ve verimli bir fide elde etmenizi sağlayacak, fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Fide kaç günde yetişir?
Normal şartlarda fideler ekimden 45-50 gün sonra dikim büyüklüğüne ulaşır.
Fideleri dikerken nelere dikkat edilmeli?
Fidelerin depolanması için öneriler: Fideler iyi ışık ve havalandırma olan yerlerde depolanmamalıdır. Fidelerin kökleri elle sıkılarak su durumu kontrol edilmelidir. … Beklerken birden fazla çeşit varsa, bunların karıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
Fide kaç günde bir sulanır?
Bir fideyi diktikten sonra en önemli şey onu sulamaktır. Haftada 1-2 gün sulamak gerekir. Daha serin saatlerde sulamak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca hasar döneminde sulama azaltılabilir.
Can suyu ne zaman verilir?
Fidelerin dikilmesinden hemen sonra, yaşam için su verilir. Fideler tutunana kadar bir veya iki kez sulama yapılır.
Yeni dikilen fideye hangi gübre verilir?
Yeni dikilen fidelere hangi gübre uygulanmalıdır? Genellikle fosfor içeriği yüksek bir başlangıç gübresi yeni dikilen fideler için uygundur.
Domates verimini artırmak için ne yapmalı?
Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler uygulanmalıdır. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzenin azot eksikliğini giderir.
Domates fidesi kaç cm arayla dikilir?
Toprak çeşitlerinde ekim aralığı 40-60 cm, karık aralığı ise 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerinde sıra arası genişlik 30-40 cm, sıra arası genişlik ise 60-70 cm olmalıdır. Dikimden 10-15 gün sonra yumrular parçalanmalı, fidan boynu gevşek ise doldurulmalıdır. Dikimden 25-30 gün sonra ikinci çapalama yapılır.
Fide dikimi hangi aylarda ekilir?
Nisan ayının sonlarına doğru fideler sıra arası 80 cm, sıra arası 30-50 cm olacak şekilde dikilir. Fideler kök bölgesine kadar toprağa dikilmelidir. Bakım çalışmaları başladığı andan itibaren başlar.
Sebzelerde çapa ne zaman yapılır?
Genellikle ilk çapa, sıra arası zeminin gevşetilmesi ve yabancı otların temizlenmesi amacıyla ekimden bir hafta sonra yapılmalı, ikinci çapa ise haziran ayının başlarında yapılmalı ve takip eden günlerde toplam üç çapa yapılmalıdır.
Islak toprağa fide dikilir mi?
Fideler, toprak yeterince ılımanken dikilmelidir. Çok kuru veya çok ıslak toprağa dikimden kaçınılmalıdır.
Yeni dikilen fidanın tuttuğu nasıl anlaşılır?
Sararma ve Kuruma Sorunları Yeni ekilen fidelerin yapraklarını dökmesi normal değildir. Yapraklar sararmaya veya kurumaya başlarsa, bu fidelerin iyi durumda olmadığını veya bir sorun olduğunu gösterir.
En iyi fide nasıl dikilir?
1- Dikim, iki sıralı dikim sistemine göre kuzey-güney doğrultusunda yapılır. 2- Fideler çıkarılırken yaprak kısmı tutulmalı ve gövdeye kesinlikle zarar verilmemelidir. 3- Dikim yapılırken fide çok derin dikilmemeli ve kök boğazı toprakla kapatılmamalıdır. 4- Dikim, akşam serinliğinde yapılmalıdır.
Yeni dikilen fidan nasıl sulanır?
Yeni dikilen ağaçlar genellikle ilk hafta boyunca günlük olarak ve sonrasında haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınmak ve toprağın nemli ama ıslak olmamasını sağlamak önemlidir. Ağaç bakımı, toprak düzenlemesi ve ağaç türüne uygun gübre uygulamasıyla başlar.
Fideler çapalandıktan sonra sulanır mı?
Fideler 3-4 yapraklı olunca hafif çapa ile toprak gevşetilir. Zararlı otlar temizlenir. Çapalamadan 3-4 gün sonra sel suyu verilmesi fidelerin gelişimi için faydalıdır.
Domates fidesi kaç cm derine dikilir?
Fide dikiminden önce tarla 20-30 cm derinliğe kadar sürülür ve diskli tırmıkla geçirilir. FİDE DİKİMİ: Fide dikimi, don tehlikesi tamamen ortadan kalktığında ve toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C’ye ulaştığında ilkbaharda yapılır. Ekim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonra yapılır.
Fide kaç gün dayanır?
Eğer fideleri 4-5 gün içerisinde dikmek istiyorsanız, köklerini nemli bir bezle sararak kapalı bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.
Fide köklendirici nasıl kullanılır?
SÜS BİTKİLERİ: Yaprak uygulamalarında 100 l suya 200-300 cm³, toprak uygulamalarında 500 cm³’te 1 gün. Uygulama aralığı 15 gündür. BAĞ: Yaprak uygulamalarında 100 l suya 200-300 cm³, toprak uygulamalarında 500 cm³’te 1 gün. Uygulama aralığı 15 gündür. BİLGİ: Fideleriniz ve fidanlarınızda daldırma yöntemi ile de kullanabilirsiniz.